У відділі визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу та якості зерна Державної установи «Черкаська обласна фітосанітарна лабораторія» проводиться новий вид аналізування – зараженість насіння хворобами (візуальне виявлення у насінні сажкових та фузаріозних зерен) За результатами проведеного аналізування видається протокол випробування.
Одне з перших місць за шкодочинністю серед збудників хвороб зернових колосових культур справедливо посідають гриби роду Fusarium, прояв яких на культурі може бути різноманітним. І справді, фузаріози супроводжують вирощування культури протягом усього періоду вегетації, не залишать без уваги отриманий вами врожай і нагадають про себе в показниках якості подальших продуктів переробки!
Основне джерело інфекції — уражені пожнивні рештки і заражене насіння. Уражене насіння набуває рожевого відтінку, стає щуплим, втрачає блиск. Також варто не забувати, що збудник може проявляти себе у вигляді латентної інфекції, тобто без будь яких візуальних ознак ураження. Під час зберігання вологість такого зерна може сягати 18 % і більше. За таких умов хвороба інтенсивно розвивається й поширюється, склеюючи міцелієм зерна у тверді грудки.
Також одним з важливих чинників, який впливає на врожай пшениці озимої, є сажкові хвороби. Збудниками сажкових хвороб на пшениці озимій є – Ustilago tritici Pers. – летюча сажка, а збудниками твердої сажки є Tilletia caries Tul. та Tilletia levis Kuehn.. Шкодочинність сажкових хвороб полягає в тому, що ці хвороби неможливо виявити на початкових стадіях росту та розвитку культури. Заражене спорами зерно візуально виглядає як цілком здоровий насіннєвий матеріал. Інфікування збудником відбувається під час проростання зерна. Паростки, заражені спороношенням сажкових грибів, відстають у розвитку та рості, частина їх гине, що впливає на % схожості зерна і частоту посівів. Якщо посіви в період вегетації уражені збудниками сажкових грибів, то боротися з ними за допомогою фунгіцидів неможливо. Саме тому обов’язково потрібно проводити експертизу посівного матеріалу.
Отже, хворе зерно найнебезпечніше! Воно слугує джерелом ураження інфекцією для іншого насіння під час зберігання. У разі висіву насіння з прихованою інфекцією в подальшому можлива загибель сходів або ослаблення рослин, які надалі матимуть підвищену чутливість до ґрунтової інфекції. Саме тому обов’язковим етапом у підготовці посівного матеріалу є детальна діагностикою в лабораторних умовах.
За більш детальнішою інформацією щодо проведення аналізувань показників якості зерна звертайтеся до фахівця ВРЗ (відділ реєстрації зразків) ДУ «Черкаська обласна фітосанітарна лабораторія» за тел.0673047347.