Головна » Бактерія Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. – ворог плодового саду

Бактерія Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. – ворог плодового саду

Бактерія Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. – ворог плодового саду
🍎Усі садівники щороку мріють про великий врожай, адже будь-які фрукти вирощені в власному саду мають незрівнянний особливий смак. Рослини дякуючи за старанну працю людини щедро діляться зі своїм господарем прекрасними плодами. Найпопулярнішими плодовими деревами в садах України є – яблуня та груша, при бажанні для покупки можна знайти безліч сортів на будь який смак. Але обираючи садивний матеріал потрібно приділити цьому процесу максимальну увагу, щоб в подальшому запобігти появі захворювань, які можуть спричинити загибель рослин.
Злісний ворог плодового саду це – бактерія Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., яка викликає бактеріальний опік плодових.
Бактеріальний опік плодових надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур. Бактерія уражує близько 170 видів різноманітних рослин. Найбільшої шкоди вона завдає рослинам родини Rosaceае. Найчутливішими до опіку плодовим культурами є: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня та персик. З декоративних та дикорослих E. аmylovora вражає: кизил, глід, піроканту, горобину, китайську айву, спірею і троянду. Чутливість до захворювання залежить від сорту.
Шкодочинність збудника неймовірно значна внаслідок швидкого поширення хвороби. В садах може уражуватися від 20 до 50% насаджень, з яких 10-20% гинуть. В деяких садах опіком уражується до 90% плодових дерев. Жодне захворювання плодових не має такого руйнів ного впливу, як опік. На уразливих господарях інфекція розповсюджується по дереву настільки швидко, що навіть при сильному і негайному обрізуванні їх не можна врятувати. Рослини можуть швидко гинути вже після першого візуального прояву хвороби.
Збудник бактеріального опіку плодових поширений в Європі: Швейцарія, Чехія, Бельгія, Україна, Великобританія, Італія, Німеччина, Польща, Норвегія, Румунія, в Азії: Туреччина, Ліван, Ізраїль, Вірменія. В Канаді, Мексиці, США Гватемалі та Новій Зеландії. Розвиток торгівлі посприяв поширенню захворювання світом. Перші достовірні відомості про появу опіку плодових у Європі були отримані з Англії в 1957 році. В Україні хворобу вперше виявили в 1999 році у Чернівецькій області.
🐝Поширення збудника проходить за допомогою комах-запилювачів (бджоли, оси, джмелі), мух, попелиць та інших комах. На більш далекі відстані збудника опіку переносять птахи (шпаки). Дощ та вітер також сприяють перенесенню E. аmylovora на нові території.
Передається бактерія з садивним матеріалом та прищепами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил дезінфекції підчас обрізки дерев.
Типовими ознаками хвороби є:
✅обпалений вигляд квіток та листків на уражених гілках;
✅виділення білого бактеріального ексудату, утворення якого залежить від кліматичних умов;
✅муміфікація недозрілих плодів;
✅утворення гачкоподібного згину молодих пагонів.
В залежності від того, яка частина рослини уражена, бактеріальний опік плодових називають: опіком квіток, пагонів, листків, плодів, гілок.
🌿Ознаки опіку квіток проявляються у зміні їхнього забарвлення від коричневого до чорного. Інфекція поширюється на квітконіжку, яка змінює своє забарвлення на темно-зелене, а потім й на коричневе або чорне. За теплої, вологої погоди із квітконіжки виділяються крапельки бактеріального ексудату. За зниження вологості і незначного розвитку хвороби ексудат відсутній. Уражені квіти висихають і залишаються на дереві.
🌿На листках спостерігається почорніння по краю і згортання їх до середини в разі проникнення інфекції через природні отвори та серединну жилку листка – в разі проникнення інфекції від пагона. Листки стають чорними у груші, коричневими у яблуні, кизилу, глоду, горобини та ін.
Після цвітіння найбільш сприйнятливими до інфекції стають молоді пагони. Верхівкові молоді пагони в’януть, утворюючи характерний гачкоподібний згин у вигляді пастушої палиці. Кора стає водянистою, на ній виступають крапельки молочно-білого ексудату.
🌿На гілках та стовбурі утворюються клиноподібні виразки із різним характером межі здорової і мертвої тканини. У більш стійких сортів спостерігається чітке відмежування здорової тканини, у чутливих відмежувань немає.
Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. – бактеріальний опік плодових внесено до списку А-2 – регульовані карантинні організми, обмежено поширені в Україні, тому слід приділяти особливу увагу запобіганню поширення цього бактеріального організму, вживаючи карантинні заходи.
Карантинні заходи:
📝забороняється завезення зараженого садивного й прищепного матеріалу рослин-живителів із заражених зон країн розповсюдження Е. amylovora;
📝обовязковий карантинний догляд та лабораторна експертиза;
📝для своєчасного виявлення захворювання необхідне обстеження насаджень у період цвітіння та достигання плодів.
Для зменшення ризику завезення збудника з-за кордону необхідно вимагати підтвердження, що розсадник, у якому вирощувався садивний або прищепний матеріал, який завозиться, вільний від Е. amylovora протягом останнього вегетаційного сезону. Ризик завезення збудника на плодах вважається мінімальним. Проте, вперше на Європейський континент збудник був завезений з плодами та тарою з-під них.
Джерело світлин: https://gd.eppo.int/taxon/ERWIAM/photos
Прокрутити вгору