Бактерія Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. – ворог плодового саду

Злісний ворог плодового саду це – бактерія Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al., яка викликає бактеріальний опік плодових.
Бактеріальний опік плодових надзвичайно шкодочинна хвороба плодових культур. Бактерія уражує близько 170 видів різноманітних рослин. Найбільшої шкоди вона завдає рослинам родини Rosaceае. Найчутливішими до опіку плодовим культурами є: груша, яблуня, айва, слива, абрикос, вишня та персик. З декоративних та дикорослих E. аmylovora вражає: кизил, глід, піроканту, горобину, китайську айву, спірею і троянду. Чутливість до захворювання залежить від сорту.
Шкодочинність збудника неймовірно значна внаслідок швидкого поширення хвороби. В садах може уражуватися від 20 до 50% насаджень, з яких 10-20% гинуть. В деяких садах опіком уражується до 90% плодових дерев. Жодне захворювання плодових не має такого руйнів ного впливу, як опік. На уразливих господарях інфекція розповсюджується по дереву настільки швидко, що навіть при сильному і негайному обрізуванні їх не можна врятувати. Рослини можуть швидко гинути вже після першого візуального прояву хвороби.
Збудник бактеріального опіку плодових поширений в Європі: Швейцарія, Чехія, Бельгія, Україна, Великобританія, Італія, Німеччина, Польща, Норвегія, Румунія, в Азії: Туреччина, Ліван, Ізраїль, Вірменія. В Канаді, Мексиці, США Гватемалі та Новій Зеландії. Розвиток торгівлі посприяв поширенню захворювання світом. Перші достовірні відомості про появу опіку плодових у Європі були отримані з Англії в 1957 році. В Україні хворобу вперше виявили в 1999 році у Чернівецькій області.

Передається бактерія з садивним матеріалом та прищепами. Вірогідність ураження зростає при недотриманні правил дезінфекції підчас обрізки дерев.
Типовими ознаками хвороби є:




В залежності від того, яка частина рослини уражена, бактеріальний опік плодових називають: опіком квіток, пагонів, листків, плодів, гілок.


Після цвітіння найбільш сприйнятливими до інфекції стають молоді пагони. Верхівкові молоді пагони в’януть, утворюючи характерний гачкоподібний згин у вигляді пастушої палиці. Кора стає водянистою, на ній виступають крапельки молочно-білого ексудату.

Erwinia amylovora (Burrill) Winslow et al. – бактеріальний опік плодових внесено до списку А-2 – регульовані карантинні організми, обмежено поширені в Україні, тому слід приділяти особливу увагу запобіганню поширення цього бактеріального організму, вживаючи карантинні заходи.
Карантинні заходи:



Для зменшення ризику завезення збудника з-за кордону необхідно вимагати підтвердження, що розсадник, у якому вирощувався садивний або прищепний матеріал, який завозиться, вільний від Е. amylovora протягом останнього вегетаційного сезону. Ризик завезення збудника на плодах вважається мінімальним. Проте, вперше на Європейський континент збудник був завезений з плодами та тарою з-під них.