РОЗМІР СЕРЕДНІХ ПРОБ РОСЛИННОЇ С/Г ПРОДУКЦІЇ
Зразки, що надходять на експертизу у відділ фітосанітарного аналізу відбираються державними фітосанітарними інспекторами згідно ДСТУ 3355-96 «Продукція сільськогосподарська рослинна. Методи відбору проб в процесі карантинного огляду та експертизи».
Якщо розмір зразка не відповідає зазначеним стандартам його повертають і експертиза не проводиться.
Стандарт поширюється на продукцію рослинного походження, яка імпортується в Україну, перевозиться транзитом через територію України чи всередині країни з різних зон та експортується. Цей стандарт установлює методи відбору проб і формування середньої проби в процесі карантинного огляду та експертизи рослинної продукції. Карантинний огляд та експертиза призначені чітко визначити фітосанітарний стан рослинної продукції та об’єктів регулювання. Вимоги цього стандарту є обов’язковими для підприємств, установ і організацій, а також для громадян-суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності.
ДСТУ 3355–96
ДОДАТОК А
(обов’язковий)
РОЗМІР СЕРЕДНІХ ПРОБ РОСЛИННОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ
У ПРОЦЕСІ КАРАНТИННОГО ОГЛЯДУ ТА ЕКСПЕРТИЗИ
Назва сільськогосподарської продукції | Розмір середньої проби |
І. Зернові (насіння і зерно) | |
Кукурудза: | 1500 г |
– в зерні | |
– в качанах | 25 шт. |
Пшениця, жито, ячмінь, овес, рис | 1000 г. |
Просо, чумиза, гречка | 500 г. |
Могар, сорго, просо африканське | 250 г. |
ІІ. Бобові (насіння і зерно) | |
Боби кінські | 2000 г. |
Горох, квасоля, нут, сочевиця, чина, маш, соя, арахіс | 1000 г. |
ІІІ. Трави злакові і бобові (насіння) | |
Вика, люпин, пелюшка, еспарцет | 1000 г. |
Буркун, конюшина, люцерна, серадела, перелет, суданська трава | 250 г. |
Стоколос, чина лісова | 100 г. |
Грястиця збірна, житняк, костриця, райграс, тимофіївка | 150 г. |
Польовиця, тонконіг | 30 г. |
ІV. Овочево-баштанні культури та кормові коренеплоди (насіння) | |
Буряки столові, цукрові і кормові | 800 г. |
Кавуни, кабачки, патісони, гарбузи | 500 г. |
Огірки, дині | 250 г. |
Артишок, шпинат, цибуля-чорнушка | 100 г. |
Цибуля-сівок, часник | 1500 г. |
Кріп, петрушка, селера, пастернак, ревінь, щавель, кмин, морква, помідори, капуста, редька, редиска, салат та інші | 30 г. |
V. Квіткові культури (насіння) | |
Люпин, настурція, горошок запашний, аспарагус, гарбузи фігурні, пальма | 500 г. |
50 г. | |
Крупнонасіннєві – нагідки, немофіла, цикламен, жоржини однорічні | |
15 г. | |
Середньонасіннєві – айстра, чорнобривці,агератум, алісум, гвоздика, геліотроп, кларкія | |
1 г. | |
Дрібнонасіннєві – петунія, бегонія, лобелія, тютюн запашний, портулак | |
Матеріал для букетів | |
Квіти, гілки, листя зрізані | 15 шт. |
VІ. Деревні та чагарникові породи (насіння) | |
Насіння | |
1000 г. | |
Крупнонасіннєві – абрикос, слива, алича, дуб, граб, кедр | |
100 г. | |
Середньонасіннєві – яблуня, груша, айва, горобина, жимолость, бересклет, клен, сосна, ялина | |
20 г. | |
Дрібнонасіннєві – тополя, смородина, шовковиця, туя, береза | |
Садивний матеріал | |
Саджанці, відводки, живці | 15 шт. |
Цибулини, бульби, бульбо-цибулини, кореневища | Від 25 до 30 шт. |
VІІ. Олійні, технічні культури (насіння) | |
Рицина, арахіс-боби, пальми ста | 1500 г. |
Соняшник, бавовник, какао-боби, кофе-зерно | 1000 г. |
Коноплі, льон, сафлор | 500 г. |
Бамія, | 200 г. |
канатник | |
Гірчиця, кунжут, лялеманція, перилла, ріпак, рижій | 100 г. |
Гвайюла, | 40 г. |
кендир | |
Хміль, цикорій | 50 г. |
Мак, тютюн | 20 г. |
VІІІ. Свіжі фрукти й овочі | |
Цитрусові й тропічні крупноплідні – ананаси, | 15 шт. |
грейпфрути, гранати, кокосові горіхи, банани | |
Крупноплідні – айва, груші, яблука, персики, | 75 шт. |
нектарини, абрикоси, сливи | |
Середньоплідні – | 50 шт. |
апельсини, лимони, хурма, ківі, мандарини, фейхоа, інжир | |
Дрібноплідні – абрикоси, алича, сливи, черешні, | 2500 г. |
вишні, кизил, ягоди (суниці, полуниці, смородина, аґрус та ін.) | |
Виноград | 15 грон |
Волоські горіхи, фундук, ліщина, мигдаль | 1000 г. |
Баклажани, помідори, перець, огірки | 125 шт. |
Баштанні – кавуни, дині, кабачки, гарбузи | 25 шт. |
Коренеплоди – картопля, морква та ін. | 30 шт. |
ІХ. Продукти запасу (продовольчі, фуражні) | |
Крупи – рисові, гречані, пшеничні, перлові, вівсяні, пшоно, макаронні вироби та ін. | 1500 г. |
Борошно | 1000 г. |
Дерть, висівки, макуха, комбікорм | 1500 г. |
Сухофрукти та сушені овочі | 1500 г. |
Спеції, прянощі (перець чорний, кориця, імбир, | 500 г. |
хмелі-сунелі та ін.), лікарські рослини сушені | |
Х. Інші матеріали | |
Рослинно-волокнисті матеріали – бавовна-сирець, волокна (куделя) льону, конопель та ін. | 1000 г. |
100 см3 (г) | |
Змітки зі складів і транспортних засобів, з картоплі і коренеплодів, ґрунт, біогумус, органічні добрива |