
РОЗМІР СЕРЕДНІХ ПРОБ РОСЛИННОЇ С/Г ПРОДУКЦІЇ
Зразки, що надходять на експертизу у відділ фітосанітарного аналізу відбираються державними фітосанітарними інспекторами згідно ДСТУ 3355-96 «Продукція сільськогосподарська рослинна. Методи відбору проб в процесі карантинного огляду та експертизи».
Якщо розмір зразка не відповідає зазначеним стандартам його повертають і експертиза не проводиться.
Стандарт поширюється на продукцію рослинного походження, яка імпортується в Україну, перевозиться транзитом через територію України чи всередині країни з різних зон та експортується. Цей стандарт установлює методи відбору проб і формування середньої проби в процесі карантинного огляду та експертизи рослинної продукції. Карантинний огляд та експертиза призначені чітко визначити фітосанітарний стан рослинної продукції та об’єктів регулювання. Вимоги цього стандарту є обов’язковими для підприємств, установ і організацій, а також для громадян-суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності та видів діяльності.
ДСТУ 3355–96
ДОДАТОК А
(обов’язковий)
РОЗМІР СЕРЕДНІХ ПРОБ РОСЛИННОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ
У ПРОЦЕСІ КАРАНТИННОГО ОГЛЯДУ ТА ЕКСПЕРТИЗИ
| Назва сільськогосподарської продукції | Розмір середньої проби |
| І. Зернові (насіння і зерно) | |
| Кукурудза: | 1500 г |
| – в зерні | |
| – в качанах | 25 шт. |
| Пшениця, жито, ячмінь, овес, рис | 1000 г. |
| Просо, чумиза, гречка | 500 г. |
| Могар, сорго, просо африканське | 250 г. |
| ІІ. Бобові (насіння і зерно) | |
| Боби кінські | 2000 г. |
| Горох, квасоля, нут, сочевиця, чина, маш, соя, арахіс | 1000 г. |
| ІІІ. Трави злакові і бобові (насіння) | |
| Вика, люпин, пелюшка, еспарцет | 1000 г. |
| Буркун, конюшина, люцерна, серадела, перелет, суданська трава | 250 г. |
| Стоколос, чина лісова | 100 г. |
| Грястиця збірна, житняк, костриця, райграс, тимофіївка | 150 г. |
| Польовиця, тонконіг | 30 г. |
| ІV. Овочево-баштанні культури та кормові коренеплоди (насіння) | |
| Буряки столові, цукрові і кормові | 800 г. |
| Кавуни, кабачки, патісони, гарбузи | 500 г. |
| Огірки, дині | 250 г. |
| Артишок, шпинат, цибуля-чорнушка | 100 г. |
| Цибуля-сівок, часник | 1500 г. |
| Кріп, петрушка, селера, пастернак, ревінь, щавель, кмин, морква, помідори, капуста, редька, редиска, салат та інші | 30 г. |
| V. Квіткові культури (насіння) | |
| Люпин, настурція, горошок запашний, аспарагус, гарбузи фігурні, пальма | 500 г. |
| 50 г. | |
| Крупнонасіннєві – нагідки, немофіла, цикламен, жоржини однорічні | |
| 15 г. | |
| Середньонасіннєві – айстра, чорнобривці,агератум, алісум, гвоздика, геліотроп, кларкія | |
| 1 г. | |
| Дрібнонасіннєві – петунія, бегонія, лобелія, тютюн запашний, портулак | |
| Матеріал для букетів | |
| Квіти, гілки, листя зрізані | 15 шт. |
| VІ. Деревні та чагарникові породи (насіння) | |
| Насіння | |
| 1000 г. | |
| Крупнонасіннєві – абрикос, слива, алича, дуб, граб, кедр | |
| 100 г. | |
| Середньонасіннєві – яблуня, груша, айва, горобина, жимолость, бересклет, клен, сосна, ялина | |
| 20 г. | |
| Дрібнонасіннєві – тополя, смородина, шовковиця, туя, береза | |
| Садивний матеріал | |
| Саджанці, відводки, живці | 15 шт. |
| Цибулини, бульби, бульбо-цибулини, кореневища | Від 25 до 30 шт. |
| VІІ. Олійні, технічні культури (насіння) | |
| Рицина, арахіс-боби, пальми ста | 1500 г. |
| Соняшник, бавовник, какао-боби, кофе-зерно | 1000 г. |
| Коноплі, льон, сафлор | 500 г. |
| Бамія, | 200 г. |
| канатник | |
| Гірчиця, кунжут, лялеманція, перилла, ріпак, рижій | 100 г. |
| Гвайюла, | 40 г. |
| кендир | |
| Хміль, цикорій | 50 г. |
| Мак, тютюн | 20 г. |
| VІІІ. Свіжі фрукти й овочі | |
| Цитрусові й тропічні крупноплідні – ананаси, | 15 шт. |
| грейпфрути, гранати, кокосові горіхи, банани | |
| Крупноплідні – айва, груші, яблука, персики, | 75 шт. |
| нектарини, абрикоси, сливи | |
| Середньоплідні – | 50 шт. |
| апельсини, лимони, хурма, ківі, мандарини, фейхоа, інжир | |
| Дрібноплідні – абрикоси, алича, сливи, черешні, | 2500 г. |
| вишні, кизил, ягоди (суниці, полуниці, смородина, аґрус та ін.) | |
| Виноград | 15 грон |
| Волоські горіхи, фундук, ліщина, мигдаль | 1000 г. |
| Баклажани, помідори, перець, огірки | 125 шт. |
| Баштанні – кавуни, дині, кабачки, гарбузи | 25 шт. |
| Коренеплоди – картопля, морква та ін. | 30 шт. |
| ІХ. Продукти запасу (продовольчі, фуражні) | |
| Крупи – рисові, гречані, пшеничні, перлові, вівсяні, пшоно, макаронні вироби та ін. | 1500 г. |
| Борошно | 1000 г. |
| Дерть, висівки, макуха, комбікорм | 1500 г. |
| Сухофрукти та сушені овочі | 1500 г. |
| Спеції, прянощі (перець чорний, кориця, імбир, | 500 г. |
| хмелі-сунелі та ін.), лікарські рослини сушені | |
| Х. Інші матеріали | |
| Рослинно-волокнисті матеріали – бавовна-сирець, волокна (куделя) льону, конопель та ін. | 1000 г. |
| 100 см3 (г) | |
| Змітки зі складів і транспортних засобів, з картоплі і коренеплодів, ґрунт, біогумус, органічні добрива | |


