Головна » Розмір середніх проб

Розмір середніх проб

 

РОЗМІР СЕРЕДНІХ ПРОБ РОСЛИННОЇ С/Г ПРОДУКЦІЇ

Зразки, що надходять на експертизу у відділ фітосанітарного аналізу відбираються державними фітосанітарними інспекторами згідно ДСТУ 3355-96 «Продукція сільськогосподарська рослинна. Методи відбору проб в процесі карантинного огляду та експертизи».

Якщо розмір зразка не відповідає зазначеним стандартам його повертають і експертиза не проводиться.

Стандарт поширюється на продукцію рослинного походження, яка імпортується в Україну, перевозиться транзитом через територію України чи всередині країни з різних зон та експортується. Цей стандарт установлює методи відбору проб і формування середньої проби в процесі карантинного огляду та експертизи рослинної продукції. Карантинний огляд та експертиза призначені чітко визначити фітосанітарний стан рослинної продукції та об’єктів регулювання. Вимоги цього стандарту є обов’язковими для підприємств, установ і організацій, а також для громадян-суб’єктів підприємницької діяль­ності незалежно від форм власності та видів діяльності.

ДСТУ 3355–96

ДОДАТОК А

(обов’язковий)

РОЗМІР СЕРЕДНІХ ПРОБ РОСЛИННОЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

У ПРОЦЕСІ КАРАНТИННОГО ОГЛЯДУ ТА ЕКСПЕРТИЗИ

Назва сільськогосподарської продукції Розмір середньої проби
І. Зернові (насіння і зерно)
Кукурудза: 1500 г
– в зерні
в качанах 25 шт.
Пшениця, жито, ячмінь, овес, рис 1000 г.
Просо, чумиза, гречка 500 г.
Могар, сорго, просо африканське 250 г.
ІІ. Бобові (насіння і зерно)
Боби кінські 2000 г.
Горох, квасоля, нут, сочевиця, чина, маш, соя, арахіс 1000 г.
ІІІ. Трави злакові і бобові (насіння)
Вика, люпин, пелюшка, еспарцет 1000 г.
Буркун, конюшина, люцерна, серадела, перелет, суданська трава 250 г.
Стоколос, чина лісова 100 г.
Грястиця збірна, житняк, костриця, райграс, тимофіївка 150 г.
Польовиця, тонконіг 30 г.
ІV. Овочево-баштанні культури та кормові коренеплоди (насіння)
Буряки столові, цукрові і кормові 800 г.
Кавуни, кабачки, патісони, гарбузи 500 г.
Огірки, дині 250 г.
Артишок, шпинат, цибуля-чорнушка 100 г.
Цибуля-сівок, часник 1500 г.
Кріп, петрушка, селера, пастернак, ревінь, щавель, кмин, морква, помідори, капуста, редька, редиска, салат та інші 30 г.
V. Квіткові культури (насіння)
Люпин, настурція, горошок запашний, аспарагус, гарбузи фігурні, пальма 500 г.
50 г.
Крупнонасіннєві – нагідки, немофіла, цикламен, жоржини однорічні
15 г.
Середньонасіннєві – айстра, чорнобривці,агератум, алісум, гвоздика, геліотроп, кларкія
1 г.
Дрібнонасіннєві – петунія, бегонія, лобелія, тютюн запашний, портулак
Матеріал для букетів
Квіти, гілки, листя зрізані 15 шт.
VІ. Деревні та чагарникові породи (насіння)
Насіння
1000 г.
Крупнонасіннєві – абрикос, слива, алича, дуб, граб, кедр
100 г.
Середньонасіннєві – яблуня, груша, айва, горобина, жимолость, бересклет, клен, сосна, ялина
20 г.
Дрібнонасіннєві – тополя, смородина, шовковиця, туя, береза
Садивний матеріал
Саджанці, відводки, живці 15 шт.
Цибулини, бульби, бульбо-цибулини, кореневища Від 25 до 30 шт.
VІІ. Олійні, технічні культури (насіння)
Рицина, арахіс-боби, пальми ста 1500 г.
Соняшник, бавовник, какао-боби, кофе-зерно 1000 г.
Коноплі, льон, сафлор 500 г.
Бамія, 200 г.
канатник
Гірчиця, кунжут, лялеманція, перилла, ріпак, рижій 100 г.
Гвайюла, 40 г.
кендир
Хміль, цикорій 50 г.
Мак, тютюн 20 г.
VІІІ. Свіжі фрукти й овочі
Цитрусові й тропічні крупноплідні – ананаси, 15 шт.
грейпфрути, гранати, кокосові горіхи, банани
Крупноплідні – айва, груші, яблука, персики, 75 шт.
нектарини, абрикоси, сливи
Середньоплідні – 50 шт.
апельсини, лимони, хурма, ківі, мандарини, фейхоа, інжир
Дрібноплідні – абрикоси, алича, сливи, черешні, 2500 г.
вишні, кизил, ягоди (суниці, полуниці, смородина, аґрус та ін.)
Виноград 15 грон
Волоські горіхи, фундук, ліщина, мигдаль 1000 г.
Баклажани, помідори, перець, огірки 125 шт.
Баштанні – кавуни, дині, кабачки, гарбузи 25 шт.
Коренеплоди – картопля, морква та ін. 30 шт.
ІХ. Продукти запасу (продовольчі, фуражні)
Крупи – рисові, гречані, пшеничні, перлові, вівсяні, пшоно, макаронні вироби та ін. 1500 г.
Борошно 1000 г.
Дерть, висівки, макуха, комбікорм 1500 г.
Сухофрукти та сушені овочі 1500 г.
Спеції, прянощі (перець чорний, кориця, імбир, 500 г.
хмелі-сунелі та ін.), лікарські рослини сушені
Х. Інші матеріали
Рослинно-волокнисті матеріали – бавовна-сирець, волокна (куделя) льону, конопель та ін. 1000 г.
100 см3 (г)
Змітки зі складів і транспортних засобів, з картоплі і коренеплодів, ґрунт, біогумус, органічні добрива
Прокрутка до верху