Головна » СХОЖІСТЬ – ЯК НАЙВАЖЛИВІШИЙ ПОКАЗНИК ЯКОСТІ НАСІННЯ

СХОЖІСТЬ – ЯК НАЙВАЖЛИВІШИЙ ПОКАЗНИК ЯКОСТІ НАСІННЯ

🌽Для сівби дуже важливо мати насіння з високими посівними якостями і врожайними властивостями.
🌾Врожайні властивості насіння – це їхня здатність формувати певну врожайність в конкретних умовах вирощування, оброблення та зберігання. Показники, які визначають придатність насіння для сівби називаються посівними. До них належать: чистота, схожість, енергія проростання, вологість, маса 1000 насінин, зараженість хворобами, вирівняність та деякі специфічні показники для окремих культур.
🌱Схожість, без сумніву, є найбільш важливим показником посівних якостей насіння. Під схожістю розуміють здатність насіння утворювати за встановлений термін нормальні проростки за певних умов пророщування. Вона впливає на формування потрібної густоти рослин, а в подальшому – врожайності. Схожість насіння формується у процесі вирощування і значною мірою залежить від грунтово-кліматичних умов, технології вирощування, системи удобрення, способів збирання і умов зберігання. На схожість насіння впливає також і дообробка (очищення, підсушування, калібрування).
В практиці розрізняють лабораторну і польову схожість насіння.
👩‍🔬Лабораторну схожість визначають в лабораторіях за методикою, передбаченою cтандартом ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості» та міжнародним стандартом ISTA. Тут враховується тип субстрату на якому насіння пророщується – пісок (П) або фільтрувальний папір (Ф), температура, додаткові умови (світло чи у темряві) тощо. Аналізування схожості проводять на насінні основної культури, виділеному під час аналізування чистоти. Для цього, довільно відбирають чотири проби по 100 зернин або 50 (крупно насінних культур) у кожній. Насіння рівномірно розміщують на зволоженому субстраті. Фільтрувальний папір, як субстрат для ложе, використовують за двома варіантами «на папері» (нФ) та «в папері» (вФ). Насіння зернобобових культур рекомендовано пророщувати у зволоженому гофрованому фільтрувальному папері.
Пісок як субстрат для пророщування насіння попередньо підготовляють: просівають через сито, промивають, прожарюють і використовують з такими варіантами: «на піску» (нП) – насіння втискують у поверхню піску на їхню товщину (діаметр); або «в піску» (вП) – розкладене на ложе насіння покривають шаром піску, залишаючи його пухким. Перед аналізуванням пісок зволожують до 60% від його повної волого місткості, для зернобобових культур до 80%. Після закінчення аналізування пісок промивають, просушують, просівають, прожарюють і зберігають до повторного використання.
🌡️Температурні умови та терміни проведення обліків при визначенні схожості сільськогосподарських культур різні та регламентуються стандартом ДСТУ 4138-2002.
Також не менш важливим показником є енергія проростання насіння. Енергія проростання – це дружність проростання насіння, яка визначається кількістю нормально пророслих насінин, після 3-4 днів пророщування, кількість днів для проростання, встановлюється для кожної культури окремо . Насіння з високою енергією проростання дає ранні й рівномірні сходи. Енергія проростання і схожість виражаються у відсотках. Варто зазначити, що показник енергії проростання не визначається згідно з міжнародним стандартом ISTA, а перевіряється лише на відповідність внутрішнім вимогам України (ДСТУ).
🚜Польова схожіть насіння, як правило, відрізняється від лабораторної, її показники можуть бути дещо нижчими. Адже в лабораторії створюються оптимально сприятливі умови для вегетації, що не завжди можливо в польових умовах. Це пов’язано з впливом низки чинників, таких як вологість та температура ґрунту, глибина загортання насіння, умови посіву, рівень агротехніки, родючість ґрунту, його ураження шкідниками та збудниками хвороб, вплив дії або післядії гербіцидів тощо. Серед причин, які знижують польову схожість є і механічні пошкодження насіння, нерівномірність обробки насіння під час його протруювання, а також різко знижується схожість і після термічного знезаражування. До зниження схожості призводить навіть незначне самозігрівання (підвищена вологість насіння, забрудненість бур’янами і т.п.).
На основі лабораторних досліджень, враховуючи фактори які впливають на зниження схожості насіння, можливо досить точно прогнозувати рівень польової схожості та добитися значного її підвищення. Це дає можливість сформувати оптимальну густоту стеблостою та в результаті збільшити виробництво зерна. Саме тому, необхідно дізнатися про схожість насіння перед тим, як його висівати.
👩‍🌾Тому запрошуємо аграріїв звертатись до нас для перевірки якості насіння, у Державну установу «Черкаська обласна фітосанітарна лабораторія»
Відділ визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу та якості зерна проводить аналізування насіння сільськогосподарських культур не тільки на схожість і енергію проростання, а також і на інші посівні якості насіння – чистота, вологість, маса 1000 насінин. Для зручності та економії вашого часу зразки насіння можна відправити по Новій пошті (Відділення № 1 м.Черкаси).
Наші контакти:
м. Черкаси, вул. Смілянська, 120/1
тел.: (067) 304-73-47 відділ реєстрації зразків

Прокрутка до верху